The Barnacle: A bit like camping, but much, much better

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingOther chapter contributionResearchpeer-review

Abstract

The Barnacle is a compact extension to an existing residence, programmed to provide space for sleeping, bathing, writing, and sitting in the winter sun. The project is designed to deliver a maximum of experience within limiting constraints. Evoking the sensation of camping, or berthing in the belly of a yacht, the project requires active participation by the occupant to open, close, and adjust built-in elements to control light, privacy, storage, and ventilation. A built-in bed with concealed lighting hovers in the center of the space, around which a hoop-pine wrapper of storage, desk space, and framed views are orchestrated. The palette of materials includes copper cladding, glass, hoop pine plywood, and Australian cypress. The result is a small extension to an existing holiday house that creates an additional private sleeping and living space for guests.
Original languageEnglish
Title of host publicationLiving in style
Subtitle of host publicationArchitecture and interiors
EditorsC van Uffelen
Place of PublicationSwitzerland
PublisherBraun Publishing
Pages46-49
Number of pages4
ISBN (Print)9783037681770
Publication statusPublished - 2015

Fingerprint Dive into the research topics of 'The Barnacle: A bit like camping, but much, much better'. Together they form a unique fingerprint.

  • Cite this

    Knapp, C. (2015). The Barnacle: A bit like camping, but much, much better. In C. van Uffelen (Ed.), Living in style: Architecture and interiors (pp. 46-49). Switzerland: Braun Publishing.